- Zachęcamy do zamawiania jedzenie w elbląskich lokalach gastronomicznych. Po pierwsze dlatego, że jest to bezpieczne, a po drugie trzeba wspierać naszych restauratorów
– przekonuje ekspertka Sanepidu.
Branża gastronomiczna bardzo mocno odczuwa ograniczenia wynikające z pandemii. Te zamówienia, to póki co jedyna możliwość zminimalizowania strat.
- Wirus nie przenosi się za pomocą żywności, a obróbka termiczna eliminuje zagrożenie mikrobiologiczne
– informuje przedstawiciel Sanepidu.
Restauratorzy otrzymali szczegółowe wytyczne dotyczące obowiązujących obostrzeń sanitarnych, których muszą przestrzegać.
- Maseczki, rękawiczki, płyn do dezynfekcji, mniej osób pracujących na kuchni
– wylicza elbląski restaurator.
– Dodatkowo nasz lokal jest ozonowany, a klienci odbierający dania osobiście, wchodzą pojedynczo do lokalu.
Jednak zachowanie zwiększonej ostrożności leży nie tylko po stronie restauratorów:
- Pamiętajmy, że to działa w obie strony
– uczula ekspert Sanepidu.
– Zachowujmy więc dystans, często myjmy ręce, a już obowiązkowo przed posiłkiem.
Red.
Napisz komentarz
Komentarze