Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Antyoksydanty - pogromcy wolnych rodników, dzięki którym cieszymy się długim i zdrowym życiem

Czy wiesz, jaką rolę w naszym organizmie pełnią przeciwutleniacze? Czy te związki rzeczywiście mogą neutralizować wolne rodniki? Zobacz, czy zdrowa dieta wystarczy, aby poradzić sobie z niszczycielskim stresem oksydacyjnym.
  • 02.12.2024 10:41
  • Autor: Grupa tipmedia
Antyoksydanty - pogromcy wolnych rodników, dzięki którym cieszymy się długim i zdrowym życiem

Wolne rodniki mogą stanowić poważne zagrożenie dla organizmu!

Jak wyglądają i czym charakteryzują się wolne rodniki? Są to cząsteczki o niestabilnej, nietypowej budowie atomu z elektronami bez pary. Dążą one do tego, aby oddać swój niesparowany elektron lub starają się pobrać kolejny do kompletu od jednej z sąsiadujących z nim komórek. Jeżeli uda im się stworzyć parę elektronów, odzyskują stabilność, jednak uszkadzają tkanki znajdujące się w ich otoczeniu. Wolne rodniki stanowią naturalny wytwór organizmu i okazują się bardzo przydatne w walce z wirusami oraz bakteriami, jednak ich nadmiar nigdy nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy skutecznie chronić się przed wolnymi rodnikami, powinniśmy unikać palenia papierosów, spożywania alkoholu i smażonych potraw oraz nadmiernej ekspozycji słonecznej.

Czy antyoksydanty mogą neutralizować wolne rodniki?

Wolne rodniki wykazują wysoką aktywność – mogą szybko przemieszczać się po organizmie w poszukiwaniu wolnego elektronu. Niestety, niestabilne atomy potrafią zniszczyć wszystko, co znajduje się na ich drodze – od błony komórkowej, aż po DNA. Na szczęście nasz organizm nie jest bezbronny, ponieważ dysponuje antyoksydantami, nazywanymi też przeciwutleniaczami. Są to związki, które mogą neutralizować wolne rodniki poprzez oddawanie im własnych elektronów. W ten sposób niesparowane atomy stają się zupełnie niegroźne. Okazuje się, że rolę antyoksydantów przyjmują różne składniki pokarmowe, które znajdziemy w pożywieniu oraz suplementach diety.

Antyoksydanty, które warto wprowadzić do swojej diety

W organizmie człowieka może panoszyć się mnóstwo wolnych rodników, co oznacza, że powinniśmy przyjmować wysokie dawki antyoksydantów, które zneutralizują niestabilne atomy. Nasz ustrój wytwarza tzw. przeciwutleniacze enzymatyczne, jednak najważniejszą rolę w ochronie tkanek odgrywają antyoksydanty nieenzymatyczne, które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Są to między innymi:

  • witaminy A, C i E,
  • koenzym q10,
  • selen, cynk i miedź,
  • karotenoidy,
  • polifenole,
  • melatonina.

Dobrym źródłem antyoksydantów są na przykład owoce i warzywa, a także inne, pełnowartościowe produkty spożywcze. Zdrowy i zróżnicowany jadłospis to niejedyny sposób na dostarczenie sobie dziennej porcji przeciwutleniaczy. Warto wprowadzić do swojej diety także suplementy zawierające zbilansowaną dawkę antyoksydantów: https://mybionic.pl/dr-jacob-s-granaprostan-100-kapsulek.

Czy warto sięgać po suplementy diety z antyoksydantami?

Dzięki regularnemu przyjmowaniu antyoksydantów możemy zminimalizować negatywny wpływ toksyn i czynników środowiskowych na nasz organizm oraz zmotywować ustrój do uruchomienia procesów naprawczych. Prawidłowa dieta poparta suplementacją może zwiększyć szanse na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia przez długi czas. Część naukowców wierzy, że dzięki eliminacji wolnych rodników nasz organizm wolniej się starzeje, a my możemy cieszyć się pięknym i młodym wyglądem.

Artykuł sponsorowany