Urządzając kuchnię, zwraca się uwagę nie tylko na to, aby była estetyczna i przyjemna dla oka, ale również praktyczna pod względem użytkowania. Meble kuchenne modułowe pozwolą Ci na maksymalne dopasowanie wszystkich stref tego pomieszczenia, uzyskując efekt tzw. trójkąta roboczego. Czym on jest i dlaczego meble modułowe są strzałem w 10? Przekonaj się!
Czym są kuchnie modułowe?
Kuchnią modułową określa się szeroką gamę różnego rodzaju elementów w postaci korpusów szafek, frontów, blatów czy uchwytów, które można dowolnie ze sobą zestawiać, tworząc unikatowe konfiguracje. Taką kuchnię montuje się z użyciem pojedynczych jednostek, jednak możesz dobierać je do siebie w taki sposób, aby ostatecznie otrzymać efekt mebli indywidualnie dostosowanych do wymogów danego pomieszczenia – jego wielkości, przeznaczenia, własnych preferencji. Kuchnie modułowe mają wiele zalet, a najistotniejszymi są:
możliwość indywidualnego dopasowania – to Ty decydujesz, ile i jakie meble znajdą się w Twojej kuchni. Dobierasz takie szafki, aby całość idealnie dopasowała się do dostępnej przestrzeni;
możliwość łatwej wymiany mebli – uszkodzenie pojedynczego mebla czy blatu skutkuje wymianą również tylko tej części. Nie musisz wyrzucać całych mebli;
korzystna cena – kuchnie modułowe są zazwyczaj opcją nieco tańszą, niż ma to miejsce w przypadku całościowych kuchni.
Wszystko to sprawia, że modułowe zestawy kuchenne cieszą się rosnącą popularnością. Wyjątkowo unikalne są choćby meble modułowe kuchenne Kammono klasyczne. Dzięki temu coraz więcej producentów oferuje takie rozwiązanie, a co się z tym wiąże – klienci mogą przebierać w wielu wersjach kolorystycznych czy modelach.
Jak urządzić trójkąt roboczy?
Jeśli już poznałeś zalety mebli modułowych, dowiedz się, czym jest trójkąt roboczy w kuchni i jak ustawić meble, aby go podkreślać. Trójkąt roboczy określa ustawienie trzech najważniejszych mebli kuchennych związanych z jej użytkowaniem i funkcjonalnością – lodówki, kuchenki i zlewozmywaka. Tak naprawdę dzielą one całe pomieszczenie na trzy strefy pracy. Dla uzyskania maksymalnego komfortu poszczególne sprzęty powinna oddzielać określona odległość. Przyjmuje się, że wynosi ona:
120-210 cm – między lodówką a zlewozmywakiem;
120-270 cm – między lodówką a kuchenką;
120-210 cm – między zlewozmywakiem a kuchenką.
Każdy z tych sprzętów tworzy wierzchołek trójkąta. Trójkąt roboczy określa zasady ergonomii, które usprawniają przygotowywanie posiłków. Ustawienie wszystkich trzech urządzeń obok siebie byłoby niewygodne i utrudniłoby wykonywanie kuchennych czynności. Znajomość ich właściwej lokalizacji ma kluczowe znaczenie już na etapie budowy czy remontu, ponieważ pozwala na poprowadzenie poszczególnych instalacji.