Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wokół Lasu odc. 1 [wideo]

Las jest źródłem darów, z których możemy korzystać. Najszerzej wykorzystywane jest drewno- surowiec w pełni odnawialny, a przy tym naturalny, zdrowy i ekologiczny – posiadający ponad 30 tys. zastosowań. Oprócz drewna z lasu otrzymujemy wiele innych darów lasu, które karmą, leczą i ubierają człowieka.
  • Źródło: Nadleśnictwo Młynary
Wokół Lasu odc. 1 [wideo]

Jednak dzisiaj skupimy się na żywności pochodzącej prosto z lasu. Spośród szerokiej gamy darów lasu najbardziej popularne są grzyby oraz rośliny zielne wykorzystywane, jako dodatek do wielu potraw, korzenie i kłącza wybranych roślin znajdujące zastosowanie w medycynie naturalnej, owoce runa leśnego, z których powstają smaczne przetwory. Dzięki kwiatom wielu leśnych gatunków pszczoły zbierają nektar i spadź, aby finalnie powstały miody o wyjątkowym smaku. Składnikiem, bez którego nie można powiedzieć o kompletności darów lasu jest dziczyzna. Przy tej okazji warto przypomnieć największe walory dziczyzny. 

Dzięki naturalnej diecie zwierząt dziko żyjących, braku kontaktu ze sztucznymi paszami oraz antybiotykami, bezstresowego życia w naturalnym środowisku mięso z tych gatunków jest dużo zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Przykładowo mięso z dzika posiada trzykrotnie mniej kalorii od wieprzowiny, z kolei mięso z jelenia posiada trzykrotnie mniej tłuszczu od wołowiny przy jednoczesnej trzykrotnie większej ilości witaminy B2 oraz pięciokrotnie większej ilości żelaza od wieprzowiny. Mniejsza wartość energetyczna, a także duży udział mikroelementów sprawia, że ten rodzaj mięsa jest zalecany w wielu dietach. Dziczyzna pozbawiona jest konserwantów, w 100 % naturalna, dzięki temu polecana osobom z alergiami pokarmowymi. Jednak to walory smakowe sprawiają, że ten, kto spróbował dziczyzny pozostaje wiernym konsumentem. Poszczególne gatunki posiadają swoiste cechy. Zwierzyna ma pełną swobodę przy wyborze naturalnego pokarmu, pozbawiona jest stresów związanych z zamkniętą hodowlą transportem i ubojem, a to wpływa na wyjątkowy smak i aromat mięsa. Bogata literatura związana z kuchnią myśliwską umożliwia każdemu znalezienie przepisów odpowiednich do swojego gustu.          

Punkt Sprzedaży Bezpośredniej dziczyzny zlokalizowany w Ośrodku Hodowli Zwierzyny Lasów Państwowych Nadleśnictwa Młynary w Strużynie 47 został utworzony na podstawie Decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ostródzie w 2010 roku. Obecnie jest to jeden z dziewięciu punktów na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie. Głównym celem jego działalności jest promocja dziczyzny. Dzięki sprzedaży bezpośredniej dziczyzna staje się bardziej dostępna na rynku lokalnym. Wśród sprzedanych 344 tusz o łącznej masie blisko 14 ton największy udział miał dzik- sprzedano 268 sztuk tego gatunku. Aktualnie, ze względu na znacznie mniejsze zagęszczenie dzików w łowisku w porównaniu z latami ubiegłymi spowodowane występowaniem wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń wzrasta zainteresowanie zwierzyną płową. Obecnie w sprzedaży posiadamy tusze saren, a już wkrótce dołączą tusze jeleni oraz danieli. Dostępność poszczególnych gatunków uzależniona jest od okresu polowań. Atrakcyjna cena, jaką oferuje Nadleśnictwo jest kolejnym argumentem zachęcającym do konsumpcji dziczyzny. 

Racjonalne gospodarowanie zwierzyną, zatem również jej pozyskanie zapewnia trwałość i zrównoważony rozwój populacji, przy jednoczesnym zapewnieniu zdrowej żywności. Oprócz stołów klientów naszego punktu, dziczyzna coraz częściej gości na wydarzeniach integrujących lokalne społeczności, festynach oraz dożynkach dzięki czemu wzrasta świadomość o walorach darów lasu. Informacje o sprzedaży bezpośredniej dziczyzny dostępne są stronie mlynary.olsztyn.lasy.gov.pl w zakładce sprzedaż dziczyzny. Zachęcamy również do korzystania z ogólnodostępnych darów lasu i skorzystania z oferty zakupu dziczyzny.

--materiał partnera--


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama