Gościem specjalnym jest słynny Kevin J. Aiston!
Posiadacz aktualnego Światowego Rekordu Guinnessa za gotowanie największego w świecie ruskiego pieroga o wadze 103,9 kg i za największą Ilość zupy dyniowej (300 litrów)!
Prezenter telewizyjny i radiowy, osobowość telewizyjna, wystąpił między innymi w talk-show "Europa da się lubić"
W 2002 roku wygrał casting do programu, w którym występował do końca jego emisji i któremu zawdzięcza swoją popularność.
W jednym miejscu spotkacie pasjonatów, naszej największej atrakcji regionu. W żeglarskich podróżach zauroczyło ich Pojezierze Iławsko-Ostródzkie, jeziora połączone systemem Kanału Elbląskiego, jedyne na świecie pochylnie i niezwykła historia naszych okolic...
Udowodnimy Wam również, że ślimaki to był POLSKI rarytas i przysmak Króla Jana III Sobieskiego! Opowiemy, dlaczego taki pomysł na temat konkursu i skąd się wzięła nazwa na "Pierogi Pasłęckie"
Co najważniejsze, będziecie mogli kibicować swoim drużynom na żywo. Muszą poczuć Wasze wsparcie. Zespoły samodzielnie przygotują potrawę dania zasadniczego zgodnie z podanym tematem, czyli z ryby, raka i ślimaka.
- czytamy na stronie wydarzenia.
Program konkursu:
„Tradycje w nowej odsłonie - ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”
7.30-9.00 Przyjazd, rejestracja drużyn i rozstawienie stoisk sponsorów i partnerów konkursu
9.00 Przywitanie gości i Jury
• losowanie stanowisk i tur dla poszczególnych drużyn konkursowych
• przypomnienie regulaminu
• wydanie produktów do konkursu
• rozstawienie stoisk sponsorów
• poczęstunek dla drużyn, opiekunów i JURY w sali nr 1
9.30 – Uroczyste rozpoczęcie konkursu
• powitanie przez Dyrektora. Starostę i P. Skalmowskiego
10.00-12.00 Rozpoczęcie I tury konkursu
• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
• obrady Jury, ocena dań
12.30 -14.30 Rozpoczęcie II tury konkursu
• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
• obrady Jury, ocena dań
IMPREZY TOWARZYSZĄCE:
10.30 – 11.00 Prelekcja Ślimaka Kulinarna Podróż
• Grzegorz Skalmowski
11.00 -11.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• Elbląski Klub Szefów Kuchni
11.45 – 12.15 Prelekcja: Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego i jego historia
• Sławomir Dylewski
12.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• przedstawiciele Euro Toques Polska
13.00 – Prelekcja: Menedżer gastronomii - zawód, a może jednak pasja?
• Małgorzata Katarzyna Stach
13.30 – 14.00 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• Chef Kevin Aiston "Ślimotto"
14.30-15.00 Wyłonienie zwycięzców 1,2 i 3 miejsca i nagrody Jury VIP rozdanie nagród
• zakończenie konkursu
Red.
Napisz komentarz
Komentarze