Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Posiadacz aktualnego Światowego Rekordu Guinnessa w Pasłęku!

W piątek, 5 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odbędzie się I edycja regionalnego konkursu kulinarnego dla gastronomicznych szkół ponadgimazjalnych naszego regionu, nad którym patronat honorowy objęło Starostwo Powiatowe Elbląg, Euro-Toques Polska oraz Snails Garden Ślimaki.
Posiadacz aktualnego Światowego Rekordu Guinnessa w Pasłęku!

 

Gościem specjalnym jest słynny Kevin J. Aiston!

Posiadacz aktualnego Światowego Rekordu Guinnessa za gotowanie największego w świecie ruskiego pieroga o wadze 103,9 kg i za największą Ilość zupy dyniowej (300 litrów)!

Prezenter telewizyjny i radiowy, osobowość telewizyjna, wystąpił między innymi w talk-show "Europa da się lubić" 

W 2002 roku wygrał casting do programu, w którym występował do końca jego emisji i któremu zawdzięcza swoją popularność. 

W jednym miejscu spotkacie pasjonatów, naszej największej atrakcji regionu. W żeglarskich podróżach zauroczyło ich Pojezierze Iławsko-Ostródzkie, jeziora połączone systemem Kanału Elbląskiego, jedyne na świecie pochylnie i niezwykła historia naszych okolic...

Udowodnimy Wam również, że ślimaki to był POLSKI rarytas i przysmak Króla Jana III Sobieskiego! Opowiemy, dlaczego taki pomysł na temat konkursu i skąd się wzięła nazwa na "Pierogi Pasłęckie" 

Co najważniejsze, będziecie mogli kibicować swoim drużynom na żywo. Muszą poczuć Wasze wsparcie. Zespoły samodzielnie przygotują potrawę dania zasadniczego zgodnie z podanym tematem, czyli z ryby, raka i ślimaka.

- czytamy na stronie wydarzenia.

Program konkursu:

„Tradycje w nowej odsłonie - ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”

7.30-9.00  Przyjazd, rejestracja drużyn i  rozstawienie stoisk sponsorów i partnerów konkursu 

9.00   Przywitanie gości i Jury

• losowanie stanowisk i tur dla poszczególnych drużyn konkursowych

• przypomnienie regulaminu

• wydanie produktów do konkursu  

• rozstawienie stoisk sponsorów

• poczęstunek dla drużyn, opiekunów i JURY w sali nr 1

 

9.30 – Uroczyste rozpoczęcie konkursu 

• powitanie przez Dyrektora. Starostę i P. Skalmowskiego

 

10.00-12.00 Rozpoczęcie I tury konkursu 

• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach 

• obrady Jury, ocena dań 

 

12.30 -14.30 Rozpoczęcie II tury konkursu 

• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach 

• obrady Jury, ocena dań 

 

IMPREZY TOWARZYSZĄCE:

 

10.30 – 11.00 Prelekcja Ślimaka Kulinarna Podróż 

• Grzegorz Skalmowski

 

11.00 -11.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo 

• Elbląski Klub Szefów Kuchni

 

11.45 – 12.15 Prelekcja: Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego i jego historia 

• Sławomir Dylewski

 

12.30   Pokaz kulinarny live cooking na żywo 

• przedstawiciele Euro Toques Polska

 

13.00 – Prelekcja: Menedżer gastronomii - zawód, a może jednak pasja?

• Małgorzata Katarzyna Stach

 

13.30 – 14.00 Pokaz kulinarny live cooking na żywo 

• Chef Kevin Aiston "Ślimotto"

 

14.30-15.00 Wyłonienie zwycięzców 1,2  i 3 miejsca i nagrody Jury VIP rozdanie  nagród  

• zakończenie konkursu 

Red.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
KOMENTARZE
Reklama